divendres, 10 de desembre del 2010

Món Medieval

Pau i treva de Déu

La pau i la treva de Déu són dos moviments impulsats al s. XI d.C. com a resposta als mals usos feudals. Els moviments de Pau i Treva de Déu es consideren l’origen de les Corts Catalanes.
Pau de déu : és el moviment i la institució que el regulava amb el que es garantia el dret de sagrera  consistent en: en un radi de 30 passes d’una església (espai que determina el bisbe quan es consagra l’església) no es pot fer practica de qualsevol acte violent sota pena d’excomunió, encara que se’n tingui dret mitjançant els Usatges de Barcelona. Per això es considera la Pau de Déu com  una garantia contra l’extorsió feudal. També protegia a qui anés o tornés d’un mercat
Treva de déu :moviment i institució medievals que determinaven uns dies de l’any en que, sota pena d’excomunió, es prohibien totes les lluites armades. Aquest dret comprenia: de dijous a dilluns, l’advent i la quaresma fins després de l’octava epifania i Pasqua, els períodes de preparació a l’Ascensió fins a la vuitada de Pentecosta i les principals festivitats i vigílies de l’any.
Impulsió i propagació :la primera Assamblea de Pau i Treva de Déu va ser a Tolousse (Rosselló) al 1027 d.C. sota la presidència de l’Abat Oliva (principal impulsor dels moviments).Ell va presidir el sínode de Vic on es van consolidar les primeres normes dels moviments. Així els moviments de Pau i Treva es van anar consolidant i propagant per les diócesis catalane i occitanes. Troben els concilis de Niça (104 d.C.) i Narbona (1032 d.C., 1043 d.C. i 1045 d.C.)
Ja en la 2ª meitat del segle XI Ramon Berenguer i la seva esposa Almodis van ratificar les normes de Pau i Treva i van convocar concilis de Pau i Treva com el de Barcelona (1064 d.C.) o el de Girona (1068 d.C.) Les normes de Pau  i Treva es van incluir als Usatges de Barcelona, encara que la Pau de Déu va pasar a ser Pau del Comte i coses així.
 Alumnes: Víctor, David, Darío, Esteve.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada